Noutati la POS CCE

Incepand din 2011, la toate masurile de finantare din cadrul POS CCE (Cresterea Competitivitatii Economice) se va cere demonstrarea capacitatii de cofinantare prin prezentarea unei scrisori de confort angajanta din partea unei banci sau un extras de cont pe toata suma necesara cofinantarii.
Cu toate ca teoretic este o masura buna, se stie prea bine ca bancile nu sunt campionii incurajarii finantarilor europene si acordarii de credite pentru cofinantare.
Iar cum statul nu are momentan nici o masura concreta de garantare pentru cei care doresc sa se dezvolte pe fonduri europene, cred ca va urma o scadere serioasa in ceea ce priveste aplicarea la proiecte in cadrul acestui program operational.
Si vorbim aici de masuri de finantare precum DMI 1.1 (atat investitii pentru IMM-uri cat si pentru firme mari), POS CCE 331 si 332 (implementare de sisteme software pentru microintreprinderi si IMM-uri) cat si programele mai "speciale" gen POS CEE 4.2 (energii regenerabile).

Comparativ, Ungaria, ofera un raspuns in maxim 2 saptamani dupa ce un proiect este depus si 70% din totalul fondurilor necesare in avans, restul de 30% dupa finalizarea investitiei.

Absortia fondurilor disponibile pana in 2013 pentru Romania ramane la un nivel mai mult decat scazut, iar comparatiile cu tari care chiar stiu sa incurajeze dezvoltarea economiei prin astfel de mecanisme, este mult in defavoarea noastra.

Comentarii

  1. Ofer consultanta accesare fonduri europene, diverse domenii.
    Intocmire dosar, implementare proiect, dezvoltare, identificare
    piata interna si externa, planuri de afaceri, pentru afaceri de succes.
    Consultanta antreprenorila pentru dezvoltarea sau infiintarea oricarei afaceri,
    inclusiv pt piscicultura - proiecte ample sau simple helesteie.
    Contact cu detalii la marian_morosan@yahoo.com Afaceri de succes cu bani europeni la
    M&M Morosan Consulting SRL

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Datele de deschidere masuri europene la inceputul lui 2011

Fonduri europene primavara 2011